Yüsra… Güçlü, ilkeli, dayançlı ancak kötülüğe karşı da yüksek perdeden girişen, kendini de başkasını da haksızlığa karşı ezdirmeyen bir kadın. Bir Türk kadınının olması gerektiği gibi. Öte yandan ince, duygusal, yardımsever, duygudaşlık da kurabilen biri. Küçüklüğünde işittiği bir söze çok alınan, bu yüzden de yüzünü bir peçe ile kapatan Yüsra’nın güzelliğini bilenler şaşkınken onu sevenler gibi ona kin duyanlar da var çevresinde. Güneydoğu’da, Sima’da geçen bu yöreselliği önde kurgu, Berzan’nın duyduğu sevda ile daha da derinleşiyor. Kuzeninin sevdiği ile kaçması sonucu berdel ile evlenmek durumunda kalan başka iki gencin geçmişleri birbirine dokunuyor. Birinin yüzü peçeli, diğerinin yüreği.
.
Berzan ile Yüsra’nın atışmaları hem güldürüyor hem de bir sevdayı aşılıyor okura. Kendisine ağanın bile söz edemediği, bilinçli olmasıyla kadının gerçek gücünü gösteren Yüsra, yaşadığı yerde çoktan adını duyurmuş, başı eğilmez olarak nam salmış. Ama iş gönle gelince o da ne yapacağını pek bilemez. Bir yanı Berzan’a çektirmek istiyor, diğer yanı bağrına basmak. Nedenlerini ise kurguda bulmanız için anlatmıyorum.
.
Sen ne denli iyi olursan ol seni çekemeyenler olacak, sana tuzak kuranlar olacak, ilişkilerini bozmak isteyen, sevdiklerinle aranı açmak isteyenler olacak durumları güzel işlenmiş. Kurgunun sürükleyiciliği güzel. Biçemi betimlemeli, akıcı, yöresellik taşıyor. Güzel bir Anadolu kurgusu işlenmiş. Günümüzde de var olan tutumları yansıtmasının yanında yanlış tutumlarla nasıl başa çıkılabilinir onu da göstermiş. Ben en çok güçlü bir kadının işlenmesini sevdim. Çünkü kadın, toplumun hem yarısı hem de doğum gibi bir mucizenin aracısı.
.
Okumanızı öneririm. Beğeneceksiniz. Her yaşa seslenebilecek bir kurgu. Bu yönüyle de artı sağlıyor.
.
Betikle esen kalın.