Evrenin, bireyin, yaşamın bir yazılımı var. Herkes, kendine özgü kavrama yeteneğiyle bu yazılımı anlar, kavrar, uygular, onu daha iyi eyleme döker, kullanır. Bu yazılımın temeli de Kur’an’dır. Nasıl yaşanması gerektiğinden nelerden uzak durulması gerektiğine dek o yazılımın herkesçe anlaşılmasını sağlayan ise yüce Allah’tır. Kendi kendini açıklayan bir betiktir Kur’an. Okuyup üzerine düşünülmesi, anlaşılması oldukça önemlidir. İnandığını söyleyen herkesin kendi dilinde okuması gerekiyor ki neyden sorumlu olacağını bilsin, önlemini alsın.
.
İlk yarısında evreni anlamaya yönelik ayetlerin anlam genişliği yer alıyor. Yaratılışı, evrenin oluşumu, ayetlerdeki yanlış anlamalar, nasıl Kur’an’dan başka kaynaklara geçiş olduğu, hurafelerin ortaya çıkışı gibi hem bilgilendirici hem şaşırtıcı bilgiler yer alıyor. Gerçekten doğru bilinen birçok yanlış bilgi din diye uygulanmakta. Öte yandan her devirde nasıl da ayetlerin birer ışık kaynağı olduğunu görüyoruz. Her döneme nasıl da seslendiğini, kişioğlunu nasıl yücelttiğini, olgunluğa erdirdiğini de.
.
İkinci yarısı uzun uzun surelerin yer aldığı bölümden oluşuyor. İlk kez okuyanlar için merak uyandırıcı, Kur’an okumuşlar için de pekiştirici. Kişi bilmediğine inanmakta güçlük çeker, korkar, çekinir. Bunu aşmak için okumak gerekli. Çünkü okuyup anlarsak kendimizi arı dine özgüleyebiliriz. Yanlış bilgilerden korunuruz. Kur’an araştırmalarından da desteklenilmesi verimli olmuş. Son betlere kendim için de dipçeler yazdım.
.
Uzun soluklu bir okuma deneyimi oldu. Edindiğim, pekiştirdiğim bilgilerin yararı yadsınamaz. Özellikle ilk yarı benim için çok güzeldi. Okumanızı öneririm. Kulaktan dolma bilgiler ile gerçekleri örtmeyelim. Allah, dinini kendisi açıklamışken başka kimseye uyup da kendimizi doğru yoldan çıkartmayalım. İnanın, İslâm evren için en gelişmişlik seviyeyi sunuyor.
.
Betikle esen kalın.