Sigmund Freud
Uygarlığın huzursuzluğu
Sigmund Freud hepimizin bildiği önemli bir psikolog olmakla birlikte nörolog, bilim insanı, psikiyatr, psikanalizci, filozof ve yazardır.
Toplum uygarlığını geçmişin ve bu günün mutluluk üzerine yaptığı derin bir incelemenin eseri. Toplumsal gelişimden örneklerin yer aldığı eser biraz ağır bakıldığında 91 sayfadan oluşan incecik bir kitap ama içi de nasıl dolu her sayfasında sizleri uzun düşüncelere sevk ediyor: Her sayfasında ayrı çıkarımlara itebiliyor. Freud psikolojinin insanlarda incelenmesinde öncü isimdir. Hatta çoğu yerde piskolojinin, psikanalizin babası derler bir çok kitabında insanlar üzerinde incelemeleri bulunuyor. Insanların geçmiş ve gelecekten hatta hayvanların duygu değişimiyle bile inceleyip bizlere örnekler sunabiliyor. Toplum psikolojisi birey psikolojisini bu eseriyle de bizlere sunuyor insanlar barbarlığı veya uygarlığını hangi değerler üzerine değerlendirdikleri: zaman geçtikçe aslında toplum psikolojisini benimseyip modernleşme adına toplumsal bir psikolojide birleştiğini ve birey psikolojisinden vaz hangi konularda vaz geçildiğini geniş bir perspektifiyle kaleme alıyor.
Anlaşılıyor ki insanın mutlu olması için sadece doğa üzerinde hâkimiyet kurması, uygarlaşma çabaları ya da teknik konularda ilerleme kaydetmesi yeterli değil.
İnsanoğlu, kibrinden dolayı kendisini en üstün ırk olarak görüyor. Hayvanlara gelince, onların yaşam hakları konusunda fazla söz etmiyoruz, insanlara hizmet etmek için var olduklarını kabul ediyoruz.